Фастівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Не купуйте новорічні ялинки сумнівного походження, не сприяйте незаконному промислу, який завдає шкоди довкіллю

Дата: 27.12.2022 09:23
Кількість переглядів: 155

Фото без описуУ різдвяні та новорічні свята ми прикрашаємо наші оселі ялинкою або сосною. Найкраща альтернатива зберегти природу - купити штучне новорічне деревце  або  ялинку у горщику. Така альтернатива, звісно, коштує дорожче,  проте ви зможе  використовувати такі деревця ще багато років.

Якщо все ж таки уже вирішили, що купуватимете живу ялинку чи сосну, радимо поцікавитися наявністю на зрізі дерева наклейки з  чіпом  та штрих-кодом. Також у продавця повинні бути при собі накладні з лісництва, де виростили дерево, товарно-транспортні документи, сертифікат радіаційного обстеження дерев та дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою. Номери наклейок внесені до загальнодержавного електронного реєстру та розподіляються по лісництвах, де й буде вестися реєстр продажу новорічних ялинок. Всі бажаючі за номером зможуть перевірити кожну ялинку, яка припала до очей, та чи законно вона зрубана.

Кожен, хто захоче придбати ялинки за цінами “від виробника”, зможе це зробити у лісгоспах та лісництвах області. Окрім того, лісгоспи організовуватимуть роздрібну торгівлю ялинками на спеціальних торговельних майданчиках у вашому населеному пункті.

Згідно ст.65 КУпАП незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн - 1020 грн) і на посадових осіб - від ста п’ятдесяти  до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2550 грн – 5100 грн).

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від шістдесяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1020 грн – 1530 грн) і на посадових осіб - від шестисот до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10200 грн – 15300 грн).

Окрім того, за незаконне вирубування ялинок будуть нараховані стягнення за завдану довкіллю шкоду.

Також за незаконну порубку або незаконне перевезення, зберігання та збут деревини може загрожувати ще й кримінальна відповідальність.

За реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок встановлені штрафні санкції у відповідності до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення: штраф від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн), за ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду, передбачено штраф від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн – 3655 грн) з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Не купуйте новорічні ялинки сумнівного походження, не сприяйте незаконному промислу, який завдає шкоди довкіллю.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень