Фастівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Щодо заходів із запобігання поширення, розповсюдження, попередження випадків використання незареєстрованих ГМО у відкритих системах

Дата: 21.04.2021 14:51
Кількість переглядів: 419

Фото без описуВідповідно до ст.1 Закону України від 31 травня 2007 року №1103-V  «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» генетично модифікований організм, живий змінений організм (ГМО) - будь-який організм, у якому генетичний матеріал був змінений за допомогою штучних прийомів переносу генів, які не відбуваються у природних умовах. Промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації заборонено (стаття 15 ЗУ №1103-V). Також забороняється ввезення на митну територію України ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації, за винятком таких, що призначені для науково-дослідних цілей або державних апробацій (випробовувань) (стаття 16 ЗУ №1103-V).

Сорти рослин із застосуванням ГМО, повинні відповідати вимогам біологічної та генетичної безпеки. Біологічна безпека - стан середовища життєдіяльності людини, при якому відсутній негативний вплив його чинників (біологічних, хімічних, фізичних) на біологічну структуру і функцію людської особи в теперішньому і майбутніх поколіннях, а також відсутній незворотній негативний вплив на біологічні об'єкти природного середовища (біосферу) та сільськогосподарські рослини і тварини. Генетична безпека - стан середовища життєдіяльності людини, при якому відсутній будь-який неприродній вплив на людський геном, відсутній будь-який неприродній вплив на геном об'єктів біосфери, а також відсутній неконтрольований вплив на геном сільськогосподарських рослин і тварин, промислових мікроорганізмів, який призводить до появи у них негативних та/або небажаних властивостей.

Станом на сьогодні інформація про реєстрацію генетично модифікованих організмів сортів сільськогосподарських рослин у відкритій системі на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України відсутня. Тому, використання сортів сільськогосподарських культур, створених на основі генетично модифікованих організмів в відкритих системах є незаконним.

Порушення вимог  Закону України  «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» і прийнятих на його основі нормативно-правових актів тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність згідно із законом  (стаття 18 ЗУ №1103-V).

В Київській області державний нагляд (контроль) за дотриманням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах на підприємствах, в установах і організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форм власності  здійснює відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва  управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

В разі виявлення  фізичною особою (фізичними особами) порушення щодо використання, розповсюдження незареєстрованих ГМО у відкритих системах, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, фізична особа (фізичні особи) має право письмово звернуться до ГУ Держпродспоживслужби в Київській області (08133, м. Вишневе, вул. Балукова, 22) щодо проведення державного нагляду (конролю) у сфері господарської діяльності з біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання ГМО у відкритій системі.

Відповідно до ст.6 п.1 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» суб’єкт господарювання має право подати письмову заяву до ГУ Держпродспоживслужби в Київській області щодо здійснення заходу державного нагляду (контролю) з відбором проб за його бажанням. Відбір, формування і направлення середніх проб насіння, зерна та рослин для проведення їх аналізу на вміст ГМО проводять державні інспектори відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва відповідно до вимог наказу Міністерства аграрної політики від 19.06.2019 №331 «Методичні рекомендації щодо відбору проб насіння, зерна, та рослин для визначення наявності генетично модифікованих організмів під час здійснення заходів нагляду (контролю) в сферах зерноведення, рослинництва, насінництва і розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах» та на підставі письмового вмотивованого рішення керівника органу державного нагляду (контролю).

Відповідно до наказу Держпродспоживслужби від 19.03.2019 № 184 «Перелік державних лабораторій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» Центральна випробувальна державна лабораторія Держпродспоживслужби в Київській області та м. Києві проводить молекулярно-генетичні випробування на вміст генетично-модифікованих мікроорганізмів (ПЛР) та надає «Експертний висновок» щодо вмісту генетично-модифікованих мікроорганізмів. За результатами здійснення позапланового заходу державні інспектори відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва складають уніфіковану форму акта, затверджену наказом Міністерства аграрної політики від 12.07.2019  №385. В разі виявлення порушення вимог законодавства державні інспектори відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва складають припис, розпорядження, інший розпорядчий документ щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу. Розпорядження може передбачати застосування до суб'єкта господарювання санкцій, передбачених законом.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень