Фастівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

28 квітня - Всесвітній день охорони праці

Дата: 27.04.2021 12:35
Кількість переглядів: 333

Фото без описуМіжнародна організація праці (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці з метою привернення уваги світової громадськості до масштабів проблеми та до створення і просування культури охорони праці, яка може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Ідея святкування Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, який було проведено американськими і канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, що загинули та постраждали на роботі. Уперше в світі з ініціативи МОП він відзначався у 2003 році. Україною підтримано ініціативу МОП і 28 квітня відповідно до Указу Президента від 18 серпня 2006 року № 685/2006 визначено як День охорони праці. За рекомендацією Міжнародної організації праці девіз Всесвітнього дня охорони праці у 2021 році «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР». У 2021 році Україна долучилася до ініціативи Міжнародної організації праці провести заходи до Всесвітнього дня охорони праці за тематикою, що присвячена залученню потенціалу елементів системи безпеки та здоров’я на роботі (БЗР), визначених у Конвенції 2006 року про основи, що сприяють безпеці та здоров’ю на роботі (№ 187).
Міжнародна організація праці день акцентує увагу на важливості зміцнення системи безпеки та здоров’я на роботі (далі БЗР), включно зі службами безпеки та охорони здоров’я як на національному рівні, так і на рівні підприємств. Саме тому Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі присвячений стратегіям зміцнення національних систем БЗР та спрямований на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду в сфері праці.                             

Роботодавці повинні забезпечити:

  • контроль безпеки та мінімізацію ризиків для здоров’я на робочих місцях; 
  • за необхідності, відповідний захисний одяг та засоби для запобігання, нещасних випадків;                               
  • реагування та наявність плану дій під час надзвичайних ситуацій та нещасних випадків;                                        
  • консультації, інформування та навчання працівників з питань охорони праці. 

Працівники повинні співпрацювати з роботодавцем у сфері охорони праці:                                 

  • піклуватися про власну безпеку та безпеку інших людей, які можуть постраждати від своїх дій чи бездіяльності на роботі;            
  • дотримуватися інструкцій;                                  
  •  -повідомляти про будь-який нещасний випадок або травмування, що виникають під час роботи або у зв'язку з нею.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень