Фастівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Легальна зайнятість – запорука стабільного майбутнього кожного громадянина

Дата: 29.07.2021 16:22
Кількість переглядів: 233

Фото без описуОдним із пріоритетних напрямків державної політики є детінізація заробітної плати. Негативні наслідки виплати заробітної плати «в конвертах» відчувають як самі  працівники, так і члени територіальних громад та суспільство в цілому.

Використання найманої праці без оформлення трудових відносин  призводить до позбавлення працівника:

-         гарантованого розміру заробітної плати;

-         права на матеріальне забезпечення у старості;

-         права на оплачувану відпустку, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

-         права на оплату лікарняного;

-         права на скорочений робочий день, тиждень, достроковий вихід на пенсію, якщо ви працюєте в шкідливих умовах праці;

-         права на допомогу по безробіттю;

-         права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Сьогодні право на пенсію за віком мають чоловіки та жінки, яким  виповнилося 60 років, за наявності страхового стажу не менше 28 років. Мінімальний страховий стаж поступово збільшується (щороку на один рік) та у 2028 році складатиме 35 років. Особи, у яких страховий стаж у 2021 році складає від 18 до 28 років матимуть право виходу на пенсію у віці 63 роки, а за наявності стажу від 15 до 18 років – у віці 65 років.

Якщо на момент виходу на пенсію страховий стаж буде становити менше, ніж 15 років, людина зможе претендувати лише на отримання соціальної допомоги (її розмір залежить від сукупного доходу сім'ї).

Існують шляхи збільшення страхового стажу. Якщо в  трудовій діяльності особи є періоди, коли вона працювала неповний робочий час, прийнята на роботу не з першого дня місяця або звільнена не останнім днем місяця, перебувала у відпустці без збереження заробітної плати та отримувала заробітну плату у розмірі меншому за мінімальний, вона може здійснити доплату до мінімального страхового внеску. Для цього необхідно подати до органів Пенсійного фонду України за місцем призначення пенсії відповідну заяву.

УВАГА! Для набуття необхідного страхового стажу можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та щомісячно сплачувати єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому за мінімальний (на сьогодні це 1320 грн).

Також існує можливість докупити страховий стаж. В такому разі за кожен місяць необхідного сплатити подвійний розмір мінімального страхового внеску (у 2021 році – 2640 грн).

Шановні громадяни, подбайте про своє майбутнє вже сьогодні!

Консультації за тел.: (04565) 6-23-86.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень