Фастівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Патронат над дитиною

Дата: 13.08.2021 10:41
Кількість переглядів: 267

Кожна дитина має право виховуватись у родині. Однією із сімейних форм влаштування є патронат над дитиною. 
Патронат — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Хто може стати патронатним вихователем?
Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.
Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в статті 212 Сімейного кодексу України.
Хто може бути влаштований в патронатну сім'ю?
Покинуті/знайдені діти, діти залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; діти, чиї батьки пропали безвісті; діти з сімей, в яких існувала загроза життю чи здоров’ю; діти за заявою батьків у зв’язку зі складними життєвими обставинами, які  трапились в їхній сім'ї. Можуть бути одночасно влаштовані в одну сім'ю тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім'ї.
Термін перебування дитини у сім'ї патронатного вихователя
Термін перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати трьох місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за  шість місяців.
Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною
Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (станом на 01.01.2021 р. —  10 945 грн. оплата здійснюється за кожен день перебування дитини в сім'ї).
На дітей влаштованих в сім'ю виплачується соціальна допомога на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років (станом на 01.01.2021 р. — 4 802 грн., для дітей віком від 6 до 18 років —5 987 грн).

За додатковою інформацією звертайтесь в служби у справах дітей та сім'ї у територіальних громадах Фастівського району.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень