Фастівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Фізична особа надає в оренду майно. Як розраховується та сплачується ПДФО?

Дата: 01.12.2021 08:47
Кількість переглядів: 182

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до п.п.164.2.5  п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), дохід, отриманий  від надання майна (до прикладу, житлового чи іншого приміщення)  в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування),  включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку - орендодавець.

Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду, тобто, протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами року відображаються фізичною особою у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

У разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості, нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку - орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України.

Порушення нотаріусом порядку або строків подання інформації щодо посвідчення договорів оренди об’єктів нерухомості, в разі вчинення такої нотаріальної дії,  тягне накладення штрафу в розмірі 680 грн. за кожне таке порушення- п.119 прим.1.1  ст. 119 прим.1 ПКУ.

Ці ж дії, передбачені п.119 прим.1 1 ст.119 прим.1  ПКУ, вчинені суб’єктом, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1360 грн. за кожне таке порушення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень