Фастівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЩО ТАКЕ СЕКСУАЛЬНЕ НАСИЛЬСТВО

Дата: 16.06.2022 14:42
Кількість переглядів: 175

Фото без описуМи сподіваємося, що Вам ніколи не знадобиться цей текст... 

Однак з населених пунктів, які побували під російською окупацією або в зоні бойових дій, надходить дедалі більше інформації про зґвалтування солдатами ворожої армії. Сексуальне насильство стало одним із інструментів, який російські окупанти використовують у війни з Україною.

Що потрібно знати?

Під час війни поширені різні форми сексуального насильства, кожна з яких є воєнним злочином:

 - зґвалтування;

 - погрози зґвалтування;

 - каліцтво статевих органів;

 - примусова проституція;

 - примус дивитися на сексуальну наругу;

 - сексуальне рабство;

 - примусова вагітність;

 - примусовий аборт;

 - примусове оголення.

На територіях, де ведуться активні бойові дії чи які тимчасово окуповані російськими військовими, важко чи навіть неможливо отримати не тільки правову, а й медичну та психологічну допомогу.

За вчинення воєнних злочинів немає строку давності притягнення до відповідальності. Це важливо з огляду на те, що не всі постраждалі готові одразу після сексуального насильства заявити про нього офіційно.

Дуже важливо зберегти докази, за можливості, фото ушкоджень, одяг, записати деталі, а саме імена, зовнішність кривдників, їх військові звання та яку зброю вони мали та інші відомості, які можуть допомогти при розслідуванні.

За новою нормою Офісу Генерального прокурора України, постраждалі від зґвалтування будуть опитуватися тільки один раз. Це важлива новація, що відповідає міжнародним стандартам.

Якщо Вам потрібна інформаційна консультація, психолога або юриста, Ви завжди можете звернутися на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації за номерами:

тел. 116 123(для повнолітніх) та тел. 116 111 (для дітей).

0 800 500 335

Telegram: @NHL116123

Skype: @lastrada-ukraine

Про те, хто найчастіше страждає від сексуального насильства під час війни, як знизити ризик постраждати від сексуального насильства під час війни, як діяти постраждалій особі, якщо сексуальне насильство сталося, як зафіксувати злочин та де отримати психологічну та юридичну допомогу, телефонуйте за номером служби у справах дітей та сім’ї Фастівської районної військової адміністрації: (04565)61365

?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень