Фастівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Імунопрофілактика

Дата: 09.07.2022 13:48
Кількість переглядів: 180

Фото без описуАктуальною проблемою сучасної медицини є захворюваність на інфекційну патологію. Людство завдячує науковій медичній спільноті можливістю керувати захворюваністю на певні інфекційні хвороби . Завдяки створенню вакцини стали можливими профілактика багатьох інфекційних хвороб, а також ліквідація в усьому світі такого тяжкого захворювання як натуральна віспа. Вакцинація дає змогу запобігти близько 60 інфекційних захворювань. Останнім часом з’явилось багато протиріч щодо доречності та безпечності проведення вакцинації населення. В засобах масової інформації останнім часом висвітлюють про жахливі випадки «можливих» післявакцинальних ускладнень, які не завжди є обґрунтованими та доведеними. Однак щеплення якісними вакцинами, проведене кваліфікованим медичним персоналом відповідно до встановлених правил, здоровій, на момент вакцинації людині, є цілком безпечним. В той же час повна відмова від щеплення в подальшому приводить до важких наслідків - тяжкий перебіг інфекції з розвитком ускладнень з боку органів та систем.

В наш час для проведення вакцинації використовують різноманітні вакцини. В усьому світі перевагу віддають використанню комбінованих вакцин, одна ін’єкція яких захищає від кількох хвороб.

Результатом щеплення є формування специфічного післявакцинального імунітету.

Імунізація населення проти інфекційних захворювань проводиться відповідно до Національного календаря щеплень, який регламентовано наказом МОЗ України від 16. 09.2011 року №595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів». Ефективність імунізації є найвищою в разі дотримання зазначених у календарі вікових строків вакцинації та ревакцинації. Проте треба зазначити, що вакцини хоч і захищають організм від певних мікроорганізмів, проте не дає 100% ефекту.

Для запобігання масових захворювань існує таке поняття як «колективний імунітет» - що більше людей мають імунітет до тієї чи іншої хвороби, тим меншою є вірогідність виникнення захворюванню та розвитку. Епідемічної безпеки можна досягти завдяки високому охопленню населення профілактичними щепленнями (не менше 95%) та наявності адекватної імунної відповіді .

Варто зазначити, що в Україні діє Закон «Про захист населення від інфекційних хвороб», згідно з яким, пропаганда, спрямована проти вакцинації населення, - це загроза національній безпеці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень