Фастівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЦВК засуджує проведення псевдореферендумів та закликає світ не визнавати їх нікчемні результати

Дата: 29.09.2022 11:50
Кількість переглядів: 122

Фото без описуЦентральна виборча комісія ухвалила рішення, яким засудила протиправну організацію та проведення 23 – 27 вересня 2022 року окупаційними адміністраціями російської федерації на тимчасово окупованих частинах територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей псевдореферендумів стосовно їх приєднання до російської федерації, а будь-які їх нікчемні результати постановила не визнавати.

Намагання росії змінити конституційно закріплений статус Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей як невід’ємних складових частин України, зокрема, шляхом проведення псевдореферендумів про приєднання до російської федерації, є грубим порушенням державного суверенітету та територіальної цілісності України, встановлених Конституцією України. А також – порушенням низки міжнародних актів.

Питання про зміну території України можуть вирішуватися виключно на всеукраїнському референдумі, що призначається Верховною Радою України. Більш того, організація і проведення референдумів на території суверенної незалежної України мають здійснюватися відповідно до положень Конституції та законів України і лише тими органами, які утворені та уповноважені на це законами. На сьогодні таких органів на тимчасово окупованих територіях немає. А ЦВК жодних дій щодо організації, підготовки та проведення референдумів на тимчасово окупованих територіях не вчиняла.

ЦВК наголосила, що ці псевдореферендуми є юридично нікчемними заходами, організованими окупаційними адміністраціями як чергова спроба протиправної анексії російською федерацією українських земель. А отже, їх результати не мають жодних правових наслідків і не можуть бути сприйняті та визнані ні Українською державою, ні міжнародною спільнотою.

Також Комісія вчергове наголосила на наявності кримінальної відповідальності за участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території (стаття 111-1 Кримінального кодексу України), а також за пособництво державі-агресору (стаття 111-2 КК).

ЦВК закликала іноземні держави та міжнародні організації засудити дії рф та її окупаційних адміністрацій щодо організації та проведення в Україні псевдореферендумів на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей стосовно їх приєднання до рф, не визнавати жодних результатів таких псевдореферендумів, а також сприяти якнайшвидшому припиненню росією окупації українських територій.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень