Фастівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

12 ТРАВНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я РОСЛИН

Дата: 12.05.2023 09:20
Кількість переглядів: 100

Фото без описуОрганізація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин, щоб підвищити глобальну обізнаність населення про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод на планеті, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та прискорити економічний розвиток.

Цього року День здоров’я рослин відзначається під гаслом «Здоров’я рослин для збереження довкілля». Метою цього заходу є донесення до  громадськості розуміння важливості дослідження та захисту рослин для розвитку сільського господарства, виробництва якісних продуктів харчування та продукції рослинного походження, а також важливої ролі рослин у збереженні навколишнього природного середовища.

Здорові рослини відіграють надзвичайно важливу роль в збереженні здорового довкілля. Від  них залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Вони виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо, складають 80% їжі, яку ми споживаємо. Рослини тісно пов’язані з людиною, її діяльністю та іншими живими істотами. Кисень і їжа які ми отримуємо від рослин, дають нам необхідну енергію, щоб рости, розвиватися і рухатися. Рослини дають нам ліки, коли ми хворіємо.

За оцінкою Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН до 40% сільськогосподарських культур щорічно гине через ураження хворобами та пошкодження шкідниками, що завдає збитків сільському господарству та позбавляє мільйони людей повноцінного харчування.

Захист рослин від шкідників та хвороб з економічного погляду набагато ефективніший, ніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі здоров’ям рослин. Нерідко шкідники та хвороби рослин після того, як вони адаптувалися, викоренити неможливо, а на боротьбу з ними йде багато засобів, коштів та часу.

Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров’я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюючи нові ніші для розвитку шкідливих організмів. Зокрема, міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб (карантинних організмів) у місцях, де раніше вони не зустрічалися. Забезпечення здоров’я рослин важко переоцінити для повноцінного життя на землі, тому кожна країна cвіту повинна вживати всі можливі заходи, спрямовані на захист здоров’я рослин, а кожен з нас зобов’язаний докладати зусиль для збереження рослинності.

Під егідою FAO та IPPC у всьому світі проходитимуть різноманітні акції, спрямовані на те, щоб долучити якомога більше людей до вирішення питання збереження здоров’я рослин, а саме надихнути їх на конкретні дії.

Вирощувати рослинну продукції як для промислових цілей так і на власних земельних ділянках необхідно з дотриманням норм направлених на збереження здоров'я рослин: 

  • Застосовувати інтегрований захист рослин на основі прогнозу, економічних порогів шкодочинності, дії корисних організмів для забезпечення надійного захисту рослин і екологічної рівноваги довкілля. Захисні заходи проти шкідників сільськогосподарських рослин в умовах інтенсифікації землеробства спрямовані не на їх знищення, а на регулювання щільності в агроценозах на господарсько невідчутному рівні.
  • При проведенні заходів по захисту рослин від шкідливих організмів необхідно надавати перевагу екологічно безпечним методам, біологічним засобам захисту рослин. Біологічні засоби захисту рослин від шкідників і хвороб - важлива, невіддільна складова інтегрованої системи захисту в сучасних агроценозах сільськогосподарських культур, а в захищеному ґрунті - один з основних засобів захисту овочевих культур протягом вегетації.
  • Землекористувач повинен запобігати поширенню шкідників, використовуючи лише сертифіковане насіння та саджанці, вільні від шкідників. Постійно проводити обстеження сільськогосподарських угідь та повідомляти про появу шкідників та хвороб рослин на ділянках.
  • Використовувати сертифіковані пестициди, які дозволені до використання в Україні з дотриманням регламентів застосування. Уникати придбання фальсифікованих, неякісних препаратів, оскільки вони небезпечні для довкілля, токсичні для продукції та шкідливі для здоров’я.

 

Також підприємствам та організаціям необхідно зробити торгівлю та транспортування рослин і рослинних продуктів безпечнішими, дотримуючись міжнародних стандартів охорони здоров’я рослин і законодавства.    Громадськість повинна бути обізнана про ризики, пов’язані з транскордонним переміщенням рослин і рослинної продукції, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб.  Купуючи рослини та рослинну продукцію, особливо шляхом дистанційної торгівлі, яка обходить регулярні фітосанітарні перевірки потрібно бути дуже обережними, таке переміщення продукції може поширювати шкідливі організми – іноді з руйнівними результатами.

Фото без опису

Захистимо рослини, збережемо планету для майбутніх поколінь!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень