Фастівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

46 ЗАКЛАДІВ ПЕРВИННОЇ МЕДДОПОМОГИ КИЇВЩИНИ ІНТЕГРУВАЛИ ПОСЛУГУ З МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я – СІМЕЙНІ ЛІКАРІ СТАЛИ ПЕРШОЮ ЛАНКОЮ ПІДТРИМКИ

Дата: 06.02.2024 19:30
Кількість переглядів: 97

Фото без опису46 закладів первинної меддомоги Київщини законтрактовані по 51 пакету супроводу та лікування дорослих і дітей з психічними розладами на первинному рівні. Про це під час візиту до Фастівської амбулаторії №2 повідомила заступниця голови Київської обласної державної адміністрації Леся Карнаух. На прикладі медзакладу презентували результати підготовки сімейних лікарів до надання послуг з підтримки ментального здоров’я.

Послуги з психосоціальної підтримки стають доступнішими для населення. Наразі вже понад 2 000 медичних фахівців у Київській області отримали сертифікат курсу від ВООЗ «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP».

«Майже у 90% українців вже є прояви стресу, тривоги, депресії, безсоння. Саме тому інтеграція послуги з ментального здоров’я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоров’я України у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олени Зеленської. Усі послуги є безоплатними вг рамках Програми медичних гарантій НСЗУ», – додала Леся Карнаух.

У Фастівській громаді відповідне навчання пройшли 38 команд фахівців первинної галузі – це лікарі та медичні сестри. Медики відзначають, що нові компетенції якісно вплинули на взаємодію із пацієнтами.

«Набагато простіше прийти до сімейного лікаря, якому довіряєте й знаєте дорогу до нього, розказати чутливу інформацію про тривожність, порушення сну та разом спланувати, що робити. В нашому закладі усі сімейні лікарі та медичні сестри пройшли навчання за цим курсом від ВООЗ», – зазначила директор Фастівського міського центру первинної меддопомоги Людмила Дубас.

Завдання сімейного лікаря  – не замінити психолога, психотерапевта або психіатра, а надати первинну допомогу пацієнту й, у разі потреби, – перенаправити до профільного фахівця.

«Сімейний лікар є найближчим до пацієнта медиком і звертатись до нього простіше та комфортніше. У Київській області навчалися первинній психосоціальній підтримці сімейні лікарі, педіатри, терапевти, медсестри, медбрати, фельдшери, працівники екстреної медичної допомоги», – додала регіональна координаторка програми «Ти як?» Юлія Казакова.

Нагадаємо, Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована Першою Леді Оленою Зеленською реалізується у тому числі за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я». Невід’ємною частиною програми є проєкт «Ментальне здоров’я: нейромережа Київщини», який втілюється на території пристоличної області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень